Telefon:     0754-242 868
Studio: str. Emanoil Porumbaru, nr. 23, sector 1, Bucuresti
email: info@purna.ro
Open/Close Menu Adresa studio: Emanoil Porumbaru, nr. 23, sect. 1, Bucuresti

Ti se intampla sa nu poti adormi, sa ai insomnie sau sa te simti coplesit/a de stres? Insomnia datorata stresului a devenit una din problemele curente ale majoritatii adultilor, care pe langa faptul ca nu pot adormi, afirma ca au prea putine ore la dispozitie pentru a se odihni, muncesc foarte mult, au responsabilitati mari sau pur si simplu nu se pot opri din a gandi atunci cand se aseaza in pat seara. Evident, din ce esti mai stresat, din aceea nu dai randament la serviciu, nu te poti odihni eficient, muschii tai devin tensionati si capacitatea de concentrare scade rapid.

Exista o povestire tare draguta in acest sens: un om sarac si cu multi copii era intotdeauna fericit. Cineva l-a observat mai mult timp si curios sa afle secretul sau l-a insotit pe parcursul unei zile, oriunde acesta mergea. Omul nostru a muncit din greu pe parcursul zilei, banii primiti erau foarte putini, a plecat obosit si garbovit catre casa, abia tarandu-si picioarele. Atunci cand a ajuns acasa, s-a oprit la copacul din apropiere  si a atarnat ceva invizibil pe una din crengi. Imediat a inceput sa zambeasca, spatele i s-a indreptat si a pornit cu pasul vioi catre usa intrarii. Cel care il observa l-a intrebat care este semnificatia acelui gest si cum de se simte atat de bine dintr-o data. Raspunsul primit a fost unul simplu: in fiecare seara cand ajung acasa, atarn in pom TOATE problemele si grijile mele, astfel ca intru in casa pentru a fi doar cu nevasta si copiii mei. Desaga grijilor o iau a doua zi dimineata cand ma duc la munca!

In  termeni stiintifici vorbind, atunci cand esti stresat, nivelul cortizolului, cunoscut ca si hormonul stresului creste foarte mult, in timp ce nivelul testosteronului responsabil de actiune, vointa, curaj, scade. Atunci cand suntem stresati, sistemul nervos simpatic intra in actiune, el fiind responsabil de supravietuirea noastra si de pregatirea corpul de lupta; sangele este pompat catre picioare, corpul este inundat de cortizol, temperatura corpului se modifica, inima incepe sa bata rapid, muschii se tensioneaza.

Sistemul nervos parasimpatic este cel natural pentru momentele de repaus, relaxare si atunci cand este ”la conducere” ne asigura buna functionare a organismului, sangele circula din abundenta in zona digestiva, in creier, sistemul limfatic poate elimina eficient toxinele din corp, putem absorbi nutrientii necesari, etc.

Evident trebuie sa existe un echilibru intre cele doua: sistemul nervos simpatic ne pregateste de actiune, cel parasimpatic de relaxare, odihna.  Prin practica yoga se cultiva ambele si se intentioneaza echilibrarea lor, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care yoga traditionala in care stam in posturile Hatha Yoga mai mult de 2-3 minute, obtinand echilibrul, contrabalansand si eliminand stresul.

In ceea ce priveste insomnia, Yoga vine cu tehnica relaxarii Nidra Yoga, cunoscuta pentru valoarea sa deosebita in ceea ce priveste eliminarea insomniei si efectul sau antistres. Este suficient sa fie practicata de cateva ori la sala si apoi fiecare o poate face acasa, in propriul sau ritm si adaptat nevoilor sale, in fiecare seara inainte de a adormi. Garantat, daca este facuta ca la carte, nu va dura mai mult de 6-7 minute pana vei adormi, asta in cele mai severe cazuri, deoarece Nidra Yoga induce rapid creierului undele specifice relaxarii si somnului, undele Alfa. In cazul in care nu stii cum sa o faci, ai doua alternative:

  1. participi la cateva clase de Hatha Yoga traditionala sau la o clasa speciala de Nidra yoga sau Yoga Stresului
  2. faci rost de o inregistrare audio nu foarte lunga ca si durata, cu o meditatie Nidra Yoga ghidata

Namaste

Pentru a respecta Legea Drepturilor de Autor (Legea 8/1996), preluarea acestui articol total sau partial se va face cu link direct catre aceasta pagina, pastrand astfel sursa de provenienta. Orice preluare neautorizata reprezinta o incalcare a drepturior de autor!

Comentarii

comentarii

Descarca gratuit

Ebook "Cai de transformare personala rapida"

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 Purna - Yoga Academy | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Scoala Lucianei

Follow us: