Tehnici de purificare in practica Yoga

Este sau nu este importanta purificarea in practica yoga?

In mod cert, raspunsul este DA! Cei care au inceput practica yoga traditionala si care fumeaza, mananca carne, zahar in exces, beau alcool, au constat ca la primele clase se confrunta cu stari de rau, ameteli, senzatie de greata, stari de iritare, etc. Atunci cand lucrezi cu energie si campul generat in sala de practica este puternic, daca nu esti suficient purificat, te poti confrunta cu astfel de senzatii. Incepatori care au trait asa ceva, pleaca de multe ori dezamagiti din sala, afirmand ca yoga le face rau… 🙂 Realitatea este insa alta: practica yoga purifica, incarca energetic. Daca insa sistemul energetic, al nadis-urilor este incarcat, efectul de purificare poate da neplaceri. Pana la urma cand faci curatenie in casa, mai intai este deranj, corect?

Revenind la subiectul nostru, tehnicile cele mai simple de purificare, ce pot fi abordate de oricine, nu doar de catre practicantii yoga, sunt:

  1. Curatarea limbii, care se face cu o lingurita, mentinand curbura spre interior. Curatarea se face din spate catre in fata, de la dreapta la stanga si de la stanga la dreapta, pana cand nu mai exista nici o impuritate ce se aduna in lingurita. Nu se va inghiti nimic ci se va scuipa orice reziduu. Acest exercitiu purifica svädhisthäna chakra si elimina din excesul de flegma (kapha dosha) situata la nivelul capului. Tehnic, aceasta se numeste jihvämüla dhauti in Yoga, adica ‘purificarea radacinii limbii’. DE CE sa facem aceasta purificare? Pe timpul noptii, sistemul limfatic scoate la suprafata limbii o cantitate de reziduuri pe care o inghitim dimineata odata cu primul bol alimentar. Curatarea cu periuta de dinti speciala este buna dar nu cu randament maxim, fata de banala lingurita pe care o putem utiliza in acest scop.
  2. Masajul gingiilor si al mucoaselor din gura, se face punand sare nerafinata si neiodata, maruntita fin pe degete si apoi masam zonele respective. Acest masaj va elimina toate reziduurile; se clateste gura cu apa in final. Tehnic, aceasta se numeste dantamüla dhauti “curatarea radacinii dintilor”. DE CE aceasta purificare? O multime de bacterii se afla atat la nivelul gingiilor, cat si pe mucoasa obrajilor sau cerul gurii; acestea fiind inlaturate intr-o mare masura cu ajutorul sarii. Din antichitate se cunosteau efectele terapeutice ale sarii, privind eliminarea infectiilor, a inflamatiilor. Pe vremuri, cand pasta de dinti nu exista, oamenii obisnuiau sa isi frece gingiile cu sare pentru a-si curata dantura si cariile dentare sau parodontozele erau mult mai rare, dintii mai sanatosi, mai rezistenti.
  3. Curatarea nasului: intr-un pahar cu apa calduta (200-250 ml) se dizolva aproximativ o lingurita rasa de sare nerafinata. Se toarna in causul unei maini, se inchide nara opusa cu degetul aratator si se inspira apa. E posibil ca aceasta apa sa ajunga in gura ceea ce este perfect normal, intrucat exista o corespondenta intre nas, gat si urechi. Apoi se sufla nasul tot cu nara astupata, exact pe cea pe care am inhalat apa sarata. Se repeta procedeul alternativ pe fiecare dintre nari, pana cand simtim ca nasul este curat, sau pana cand terminam apa din pahar. Din nou, nu se inghite nimic ci se scuipa! Aceasta tehnica elimina excesul de mucus, (kapha) din zona capului si confera o stare de claritate a mintii. Se poate folosi un recipient special cunoscut sub numele de neti-pot, care se gaseste in India. Tehnic, numele acestui procedeu este jala-neti (‘neti cu apa’). DE CE aceasta purificare? La nivelul nasului exista niste cili care au rol de protectie, retin praful pe care il inspiram involuntar odata cu aerul, etc. Nu putem avea pretentia ca aerul care ne intra in casa este curat, daca perdelele si plasa de tantari de la geam este imbacsita de praf, asa e? La fel si nasul nostru trebuie curatat zilnic, intocmai ca si un filtru… Mai mult, daca suferim de sinuzita, sau avem alte afectiuni, ori raceli, este chiar indicat sa facem aceasta tehnica de purificare, intrucat ne va grabi vindecarea.
  4. Curatarea ochilor: se spala usor ochii cu apa rece, simpla. Aceasta actioneaza la nivelul lui manipüra chakra, purificand mintea. Tehnic, aceasta se numeste cakñü dhauti, “purificarea ochilor”. DE CE sa facem aceasta purificare? Pentru ca si ochii sufera de pe urma prafului de zi cu zi, a impuritatilor si a bacteriilor. Curatarea zilnica a ochilor, pe langa energizarea specifica, poate duce si la imposibilitatea dezvoltarii unui mediu bacterian, aparitia conjunctivitei si o vedere clara.Toate aceste 4 exercitii se practica dimineata, la trezire.

Namaste

Dana Tupa

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}