Am primit o multime de intrebari pe subiectul: DE CE facem TTC200 pe weekend-uri si nu intensiv pe 23-24 zile, asa ca iata care a fost punctul de plecare pentru care PURNA Yoga Academy a optat acest sistem. Chiar, de ce am optat pentru asta in 2014, odata cu primul TTC200 din Romania? Pai sa imi reamintesc…. 🙂

Exista mai multe categorii de persoane care vor si isi doresc sa faca cursurile de instructori; unii dintre ei se asuma sa petreaca timpul intensiv cu un curs TTC, altii desi isi doresc, nu au cum sa plece ”legat” in concediu cel putin o luna de la serviciu, unii care considera ca a pleca din tara implica costuri suplimentare fata de pretul real al TTC-ului, pe care nu ar dori sa le faca suplimentar si, pe cat posibil ar dori sa ramana acasa alaturi de familie. Este adevarat ca am avut persoane la aceste cursuri de instructori, din UK, Franta, Austria, la fel cum am avut persoane din Timisoara, Iasi, Constanta, Miercurea-Ciuc, Tg-Mures.

Argumente pro si contra, evident ca exista, pentru ca nimic nu e complet alb, la fel cum nimic nu e complet negru…exact ca in simbolul yin-yang.

Eu, Dana, am plecat 1 an legat in Tailanda ca sa aprofundez mai bine studiile yoga deja avute la acel moment si in plus, pentru a face un TTC500, pe durata a 3 luni mega intensive, urmate de upgrade-uri pe durata a inca 6 ani pana in acest moment, in Tailanda si in Turcia. De multe ori, ca sa nu ma lejeresc prea mult si sa nu „pierd timpul”, am tinut retreaturi si workshopuri in Tailanda, combinand partea de studentie cu cea de teacher, capatand experienta internationala in predare. Corina a plecat in Grecia, initial o luna de zile pentru a face un TTC200 si apoi inca cateva upgrade-uri in special in Yin Yoga la Praga, iar procesul continua. Niciodata invatarea nu se opreste in yoga, oricand mai ai de invatat, de experimentat, pentru ca pana la perfectiune…noi sa fim sanatosi… 🙂

Observatiile mele se pot rezuma la cateva argumente:

  • Daca ai deja experienta mai mare de un an in practica yoga si cunostinte fundamentale, cel mai probabil ti se potriveste un TTC intensiv. Pentru mine, avand aproximativ 25 ani de practica si teorie in Yoga Traditionala (Hatha Yoga, Pranayama, Yantra Yoga, Laya Yoga, Japa Yoga, Kundalini Yoga, Swara Yoga) la momentul in care am facut cursul intensiv TTC500, simteam ca as putea merge mai repede si sa nu o iau cumva de la zero, chakre, asane de baza, efecte emotionale, energetice, modalitati de purificare, Bhagavad Gita, Yoga Sutras… DE CE? Pentru ca ma interesau de fapt: procesul de predare, tehnicile de ajustare, anatomia, cum sa dai initieri in bija mantra, crearea campurilor protectoare, meditatiile de ardere a karmei, etc, adica exact ce se afla in spatele procesului de teaching. M-am bucurat insa de practica si de o experienta deosebita alaturi de o grupa fantastica, iar distractia a fost pe masura, pe langa munca! Pentru cineva care are fie si 1 an de practica, treaba merge bine si totul e in regula cu un TTC intensiv.
  • Daca esti la inceput de drum si ai intre 6 luni si 1 an de practica, aplicand pentru un TTC de yoga traditionala fara o baza solida, consider si in plus este si feed-backul celor care au participat deja la 3 TTC-uri PURNA, ca impartirea pe weekend-uri este cel mai bun sistem, intrucat permite ASIMILAREA si digerarea informatiei dintre perioade, studiu individual aprofundat acasa, iar mai presus de toate, PRACTICA celor invatate. Este ceea ce se numeste: a inghiti elefantul bucata cu bucata, altfel de multe ori te poti simti coplesit de multimea informatiei predate in scurt timp, fara a avea posibilitatea sa intelegi bine si sa practici. In felul acesta, poti de exemplu veni cu intrebari pertinente data viitoare, ca urmare a practicii individuale in loc sa ”iti spargi capul” si sa studiezi de unul singur DUPA un TTC, pentru ca nu ai avut timp sa asimilezi cunostintele teorietice, cu atat mai putin practica. Cred ca acesta este cel mai bun sistem de MENTORING si COACHING in viata unui viitor instructor yoga. Undeva la 90% din cei care au absolvit TTC200 la PURNA Yoga Academy, astazi predau intensiv.
  • Iti permite sa iti pastrezi concediul pentru alte momente ale anului si sa iti iei liber doar 8 zile de vineri in decursul a 5-6 luni de TTC, ceea ce este binevenit.
  • Pe durata unui TTC organizat pe weekend-uri, poti obtine facilitatea unui pret preferential pentru clase practice si uneori, chiar poti fi implicat in predare asistata la clasele Studioului nostru; cu alte cuvinte ai sansa ca pe langa cele 3 Practicumuri cate sunt la TTC-ul PURNA, sa mai dobandesti si experienta in predare, exact si fix pe durata cursului tau de instructor.  Asa-i ca e super sa ai pana la finalul TTC200 deja o experienta in fata clientilor si nu doar in fata colegilor la practicum?
  • Cei care au familie, sunt acasa seara sau daca vin din provincie, sunt doar 3 zile departe de familie, ceea ce nu este excesiv.
  • Daca esti din Bucuresti, costul unui TTC200 pe weekend-uri, este mai mic decat daca ai face un TTC in 23-24 zile, pentru ca nu implica bilete de avion, cazare sau mancare pe la restaurante. In medie, preturile TTC200 in Europa sunt intre 2500-4600 EUR, functie de facilitati de cazare si masa, pe cand un TTC la PURNA costa doar 1880 EUR.

Nota bene: In 2016 ne-am propus 3 TTC-uri, din care unul va fi cap-coada intr-o luna, tocmai pentru a vedea ce rezultate se obtin dintr-un TTC intensiv, a analiza dar mai ales pentru a compara cu cel modular si pentru a trage concluziile de rigoare in privinta eficientei, dar mai ales a calitatii informatiei asimilate de catre studenti. Asa ca in curand voi reveni cu feed-back si pe acest segment, deci keep in touch si astept in continuare intrebarile voastre.

Namaste

Dana Tupa

Descarca gratuit

Ebook "Cai de transformare personala rapida"

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2017 Purna - Yoga Academy | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Scoala Lucianei

Follow us: