Mahasivaratri, sarbatoarea yoghinilor

Pentru Yoghini, noaptea de Mahasivaratri este considerata o noapte cu totul speciala, avand valente spirituale inalte, sacre, intrucat este o noapte profund transformatoare, transcendenta pentru cei care o abordeaza in mod spiritual. Ea deschide posibilitati nebanuite de salt calitativ in practica personala spirituala, intrucat Shiva este considerat a fi cel care sustine practica yoghinilor. 

Maha Shivaratri, in traducere, Marea Noapte a lui Shiva reprezinta o sarbatoare anuala de o foarte mare importanta in Hinduism, dar care depaseste granitele religioase prin faptul ca celebreaza esenta suprema a fiecarei fiinte si a intregului Univers, transcendenta sau altfel spus constiinta divina. In limbajul crestin, isihast o regasim sub numele Dumnezeu – Lumina Necreata.

Prin urmare, Marea Noapte a lui Shiva sarbatoreste sfarsitul ignorantei si redescoperirea fiecaruia ca Lumina Necreata, constiinta divina. In acest context, Shiva reprezinta Constiinta Suprema, adevarata esenta, sursa a tot ceea ce este creat.
In India, devotii se pregatesc pe tot parcursul zilei pentru a celebra aceasta noapte, prin post, rugaciuni, rostit de mantre, practica yoga si meditatie. Ei trebuie sa-si faca o analiza a conduitei morale si etice si sa-si reinoiasca promisiunea de a practica virtutile, cum ar fi, austeritatea, onestitatea, non-violenta, iertarea.

Ce inseamna de fapt Mahashivaratri?
Maha=grandios, universal
Shiva=zeul yoghinilor, aspectul de disolutie al trinitatii hinduse (Brahma-Creatorul, Vishnu-Pastratorul, Shiva-Disolutia)
Ratri=noapte
Cu alte cuvinte, noaptea cea mare a lui Shiva, este noaptea in care se revarsa Gratia Divina, pacea, beatitudinea si iubirea nesfarsita a lui Shiva.
Intrucat, aceasta sarbatoare are loc intr-un moment astrologic predeterminat si este considerat de bun augur sa se practice Puja, sau adorarea acestuia, este necesar sa ne pregatim prin post negru si sa meditam in acea noapte, intrucat mintea si fluctuatiile acesteia pot fi reduse cu usurinta la tacere, fara prea mare efort.

Ce poate practica oricine simte interior ca doreste sa celebreze acest moment?
1. Indicat este postul negru in acea zi sau cel mult mancat ”light”, vegetarian, pur si negatit.
2. Intre 11.30-00.30 o meditatie, folosind ca suport imaginea lui Shiva care ne atrage cel mai mult (poti cauta pe Google), o mantra: „Om Namah Shivaya” pe care sa o repeti continuu, Yantra lui Shiva, sau daca ai initiere in LayaYoga cu mantra lui Shiva, o poti folosi, aceasta din urma fiind si cea mai puternica.

Aceasta noapte este considerata noaptea revarsarii gratiei lui Shiva, o noapte in care intunericul ignorantei este strapuns si razele ‘albe’ ale Sinelui sunt intrezarite de cei ce cauta cu fervoare. Devotii cei plini de ardoare raman trezi toata noaptea in templele lui Shiva, rostind mantra Om Namah Shivaya, facand ritualuri, rugandu-se si meditand.

Ritualul major de adorare a lui Shiva este Shiva lingam puja. De Maha Shivaratri, toate templele Shaivite se pregatesc cu mare fast pentru celebrarea acestui ritual sacru.

Dar ce este Shiva lingam? In Sanscrita, cuvantul lingam sau linga inseamna semn, simbol, caracteristica. Prin urmare, Shiva lingam reprezinta simbolul lui Shiva sau altfel spus, reprezentarea abstracta, aniconica a lui Shiva. Acest simbol constand dintr-o coloana si un suport in forma de cerc, ce o sustine, a reprezentat si reprezinta inca, pentru Occident, unul dintre cele mai neintelese simboluri din Hinduism. Am o mare bucurie ca pot aduce ceva lumina asupra acestui simbol antic de o sacralitate nebanuita. El nu reprezinta, asa cum a fost gresit inteles, un simbol al cultului falic. Coloana nu reprezinta organul sexual masculin, iar cercul organul sexual feminin.

Semnificatia lui Shiva lingam este foarte profunda – coloana simbolizeaza constiinta divina, iar cercul puterea constiintei de a crea si a lua orice forma. Cele doua sunt unite pentru a arata inseparabilitatea dintre constiinta sau spirit si puterea creatoare a acesteia/acestuia. In concluzie, Shiva lingam reprezinta uniunea dintre Constiinta si Puterea ei creatoare.

Mai multe despre Shiva Lingam puja, veti descoperi pe 25 Februarie, cand vom celebra impreuna Maha Shivaratri.

Namaste

Dana si Antoaneta

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}