Cum influenteaza yoga cel mai solicitant organ al omului contemporan?

Datorita beneficiilor pe care sadhana (practica yoga regulata) le ofera, si a faptului ca yoga este o practica pentru trup, minte si spirit deopotriva, numerosi cercetatori si oameni de stiinta s-au strayogaduit sa afle si sa explice schimbarile (in bine) prin care trece creierul  in urma unei practici yoga constante.

Toti cei care practica yoga cel putin o data pe saptamana afirma ca yoga imbunatateste sanatatea emotionala si scade raspunsul organismului la stres, lasand la o parte efectele sculptarii si ale energizarii corpului. Mergand mai in profunzime, acest lucru a fost demonstrat stiintific de catre medicul Sat Bir Singh Khalsa, profesor si cercetator la Harvard Medical School. Dr. Khalsa a petrecut mai bine de 10 ani facand studii si  adunand dovezi stiintifice despre efectele yoga asupra mintii umane. In cartea sa, intitulata „Your Brain on Yoga”, evidentiaza efectele (chimice) pe care o clasa de yoga traditionala le are asupra mintii.

Dr. Khalsa nu este singurul medic devotat acestei cauze, alti numerosi cercetatori si-au dedicat ani de zile de studiu pentru a analiza stiinta yoga si felul in care structura creierului se modifica in urma unei practici regulate. Iata pe scurt, ce se intampla cu creierul tau cand practici yoga:

  1. Creierul este inundat cu substante care te fac sa TE simti BINE. Stiu, suna ciudat, dar probabil ai auzit despre oxitocina si dopamina (orgasmul mai este raspunzator de producerea acestor substante) care faciliteaza starea noastra de bine interior. Cu siguranta nu te-ai gandit la asta in timp ce executai Adho Mukha Svanasana (cainele cu fata in jos). In timpul clasei de yoga, nivelul acidului gac700x420ma amino-butiric (Gaba) creste semnificativ, rezultat obtinut in cadrul studiului efectuat de Chris Streeter la Universitatea Boston. Acesta a facut un studiu de 12 saptamani pe 34 de persoane, dintre care 17 s-au plimbat timp de 3 ore pe saptamana, iar alte 17 persoane au practicat yoga tot atata timp. Practicantilor de yoga li s-a observat o crestere a nivelului Gaba (substanta asociata scaderii anxietatii si inducerii starii de relaxare si buna dispozitie)  cu aproximativ 30 %, in timp ce restul participantilor la studiu care s-au plimbat in aer liber nu au avut nicio imbunatatire la nivel mental. In urma cercetarilor s-a observat ca prin practica yoga obtii serotonina si dopamina, neurotransmitatori care trimit informatiile de la creier catre corp, „spunandu-i” cum sa se comporte fericit. De aici rezulta operatia super simpla : Yoga practicata de 2 ori pe saptamana = FERICIRE! Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, testeaza.
  2. Nivelul cortizolului din corp scade semnificativ.  Hormonul stresului, cortizolul, a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate precum depresia, cresterea în greutate, bolile cardiace sau reducerea densităţii osoase. In trecut oamenii erau nevoiti sa vaneze, astfel ca acest hormon era esential pentru supravietuirea speciei. Rolul sau principal era (si inca este) acela de a pregati corpul pentru „lupta” sau „fuga”. Daca în trecut, stimulii de stres se refereau la factori fizici, acum acestia sunt preponderent emotionali. In momentul în care nivelul de cortizol este prea ridicat, „afecteaza intregul organism care incepe sa se prabuseasca; practic, ii imbatraneste pe oameni inainte de timp”, afirma doctorul Tracy Thomas. Studiile au concluzionat ca o practica regulata yoga, reprezinta cel mai bun antidot impotriva stresului si deci o scadere semnificativa a nivelului de cortizol din organism.  Asadar, cei care practica yoga sunt certati defintiv cu stresul!
  3. Anumite parti ale creierului se maresc!  La Centrul National de Medicina Alternativa si Complementara din S.U.A. cercetatorii Chantal Villemure si Catherine Bushnell  au folosit tomografia cu rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a observa exact impactul practicii yoga asupra creierului si astfel au demonstrat stiintific ca anumite parti din creier cresc in dimensiune cu doar doua ore de yoga pe saptamana. Cortexul somatosenzorial, harta mentala a corpului  impreuna cu hipocampusul (zona a creierului esentiala in formarea de amintiri noi si a memoriei) s-au descoperit (prin studiile tomografice) a fi cu mult mai dezvoltate  la persoanele care practicau yoga in mod regulat, fata de grupul de control format din persoane care nu practicau yoga. Iata cum creierul are si el de castigat de pe urma unei practici care aparent implica intinderea si constientizarea corpului. neuroscience-yogaAvem dovada stiintifica a faptului ca pe masura ce suntem constanti in practica yoga, creierul devine mai performant; astfel vom fi mai motivati sa includem yoga in stilul de viata!
  4. Yoga dezvolta celulele creierului. Sistemul nervos central poate fi impartit, din punct de vedere anatomic, in doua elemente importante: maduva spinarii (legata direct de trunchiul cerebral) si encefalul, sau creierul asa cum il cunoastem toti.
    Creierul (encefalul) este parte a sistemului nervos central si se afla in interiorul craniului. Acesta controleaza cele mai multe dintre functiile organismului  de la respiratie, miscare, ganduri, emotii, bataile inimii, la secretii ale glandelor, etc. La Spitalul General din Massachusetts, cercetatorii Harvard au studiat cu atentie persoanele care au facut parte dintr-un grup de control care a practicat yoga timp de 8 saptamani. S-a descoperit ca dupa doua luni de tehnici yoga si meditatie, materia cenusie din zona hipocampusului a crescut in densitate, fapt care a dus la o mai buna constientizare, compasiune, memorie imbuntatita si capacitate de asimilare a informatiilor mult marita, lucruri confirmate de catre cei care au facut parte din studiu. Studiul a concluzionat ca practica yoga integrata in stilul de viata creste coeficientul de inteligenta!                                                                                                                                                health-benefits-of-yoga-brain
  5. Yoga din perspectiva neurostiintei: girificarea cortexului cerebral sau abilitatea creierului de a traversa schimbări fiziologice. Neurologii care au analizat rezultatele scanerelor RMN au constatat ca yoga intareste creierul prin consolidarea conexiunilor dintre celulele nervoase, printr-un studiu facut in 2012 la UCLA. Impactul yoga asupra neuroplasticitatii demonstreaza ca, in randul celor care au vechime in practica yoga, s-a constatat un mare grad de girificare corticală. „Pana nu demult, se credea ca atunci cand ne nastem, creierul nostru de dezvolta pana in jurul varstei de 20 de ani, dupa care începe sa se micsoreze,” a declarat Eileen Luders, unul dintre cercetatori, la randul sau practicanta yoga. Rezultatele studiului demonstreaza ca acest lucru poate fi schimbat prin aprofundarea constanta a tehnicilor yoga.                         Iata cum, prin prisma numeroaselor studii stiintifice, s-a demonstrat faptul ca yoga nu actioneaza doar asupra corpului fizic, cum face aerobicul, ci reuseste sa remodeleze potentialul mental al practicantului. Ai toate motivele din lume sa practici yoga cel putin o data pe saptamana.                 Este remarcabil cum o stiinta practica atat de veche poate avea un număr uluitor de beneficii pentru sănătate; nu degeaba i se mai spune si stiinta „starii de bine”.

Poti incepe chiar de maine calatoria in Yoga de la A la Zen. Unde te poti inscrie la o clasa de yoga in care te vor ghida in siguranta profesori acreditati international Yoga Alliance USA?

Te asteptam alaturi de noi pentru a descoperii toate aceste beneficii.

Namaste!

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}