Ce este Sankalpa?

Termenul Sanskrit este în mod tradițional tradus ca fiind „dorințele” existente, motivative, subconștiente. Este vorba, în termeni psihanalitici freudieni, de conducerea noastră. Dorința care ne motivează, locuieste adânc în tărâmurile inconștiente ale minții noastre.Natura acestei acționări, amplificatoare sau distrugătoare, se naște din experiențele noastre anterioare, dar se străduiește să satisfacă constant în prezent, determinând astfel acțiunea noastră viitoare.

În yoga modernă, noțiunea de Sankalpa a fost dezvoltată într-o practică prin care am stabilit conștient o intenție. Aceasta a luat forma unei declarații simple, pozitive și prezente. Prin crearea unei practici axate pe această intenție sau „rezolvarea” – folosirea traducerii contemporane a Sankalpa – scopul este de a alege și apoi de a schimba ceea ce este dorința noastră de a conduce.

Practica Sankalpa ca formare neuroplastică

Există o corelație distinctă între baza neuroplasticității ca mijloc de pregătire a creierului și o practică Sankalpa care se bazează pe ideea că putem alege și schimba în mod activ motivația și dorințele noastre motivaționale.Dar există și un alt element important pe care ambele sunt de acord: legătura dintre minte și corp.

Studiile neuroplastice dau dovadă de această relație psiho-fizică. Într-una dintre vorbele potrivite ale lui Davidson, „Transformă-ți mintea, schimba-ți creierul: neuroplasticitatea și transformarea personală” el folosește expresia „mintea întrupată” pentru a încapsula ideea că mintea și creierul nostru nu sunt pur și simplu susținute de o arhitectură neimpozată.
Există comunicare bidirecțională între creier și organism, care oferă un mecanism pentru mințile noastre de a influența corpurile noastre în moduri care pot fi consecințe pentru sănătate.

De aceea, o practică de succes a lui Sankalpa cere să credem în realitate faptul că „sunt …”, atât de tare încât este simțit în corp. Știți fizic cum este în acel moment să aveți acel bun în viața voastră. Acest fenomen este probabil cea mai integrată, dacă nu cea mai dificilă parte a unei practici Sankalpa. Cu toate acestea, după cum afirmă Davidson, este bidirecțional – prin urmare, dacă mintea are probleme în a crede, începe cu corpul.

Urmareste aici un discuția lui Richard Davidson despre neuroplasticitate și transformare personală.

https://www.youtube.com/watch?v=FePx11BpZJs

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}